Thursday 24 July 2014

မုန္လာဥနီ၏ အက်ဳိးအာနိသင္မ်ား

က်န္းမာေရး အတြက္ သဘာ၀ အစားအစာေတြ စားဖို႔ ေျပာတိုင္း မုန္လာဥနီ ကလည္း တစ္ခု အပါအ၀င္ပါ။


 မုန္လာဥနီက လူ႔ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ ဘာေၾကာင့္ အေရးပါ ရသလဲ ဆိုတာကို တိတိက်က် သိနားလည္ သေဘာေပါက္ ေစဖို႔ ေရးသား လိုက္ရ ပါတယ္။


(၁) မုန္လာဥနီ ထဲမွာ ပါတဲ့ ဗီတာမင္စီက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေကာ္လာဂ်င္ ထုတ္လုပ္အား ေကာင္းေစ ပါတယ္။ ေကာ္လာဂ်င္ဟာ အသားအေရကို တင္းအား ေကာင္းေစတဲ့ ပ႐ိုတင္း တစ္မ်ဴိး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အေရးေၾကာင္း မရွိေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး အိုမင္းတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။


(၂) မုန္လာဥနီမွာ မရွိမျဖစ္ အင္ဇိုင္းေတြ၊ ဗီတာမင္ နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ စတဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ အျပည့္အ၀ ပါ၀င္ေန ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ B1 ၊ B2 ၊ B6 ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္ေက၊ ဘိုင္အိုတင္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ ဘိုင္အိုတင္၊ ပိုတက္စီယမ္ နဲ႔ သိုင္ယာမင္းဓာတ္ တို႔လည္း အမ်ားအျပား ပါ၀င္ေန ပါတယ္။


(၃) မုန္လာဥနီကို ပံုမွန္ စားသံုးေပးတာက ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကို ေလ်ာ့က် ေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုးနဲ႔ ဆက္စပ္ ေနတဲ့ ေရာဂါ ေ၀ဒနာေတြကို မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။


(၄) မုန္လာဥနီ ထဲက ကာ႐ိုတင္းႏြိဳက္ဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။


(၅) မုန္လာဥနီမွာ ပါတဲ့ Potash succi-nate ဆိုတဲ့ အရာဟာ ေသြးတိုးက်ေစတဲ့ ေဆး၀ါး အာနိသင္ ရွိတာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။


(၆) မုန္လာဥနီ ထဲက ဗီတာမင္ေအဟာ အေကာင္းဆံုး အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ အာနိသင္ ရွိတာေၾကာင့္ ဖရီး ရယ္ဒီကယ္ေတြေၾကာင့္ အိုမင္းတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။ ဖရီး ရယ္ဒီကယ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ရွိေနရင္ ႏွင္းခူ၊ အေရျပား ေရာင္ရမ္းတာ၊ အေရးေၾကာင္း ထင္တာနဲ႔ အေရျပား နီျမန္းတာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ ပါတယ္။


(၇) မုန္လာဥနီမွာ ပါတဲ့ ကာ႐ိုတင္းဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲ ေရာက္ခ်ိန္မွာ ဗီတာမင္ေအ အျဖစ္ ေျပာင္းသြားၿပီး ညဘက္မွာ မျမင္တာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးကာ အသက္ႀကီးသူေတြမွာ အျဖစ္မ်ားတဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္း ပ်က္စီးတဲ့ အႏၲရာယ္ကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။ 


(၈) မုန္လာဥနီမွာ ပါတဲ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ဟာ Flora ကို ပုပ္ပြတဲ့ ပံုစံကေန မပုပ္ပြတဲ့ ပံုစံ အျဖစ္ ေျပာင္းေပး ပါတယ္။


(၉) မုန္လာဥနီေတြ ထဲမွာ ပါတဲ့ ဘီတာ ကယ္႐ိုတင္းဟာ အဆုတ္ကင္ဆာ အပါအ၀င္ ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။


(၁၀) မုန္လာဥနီကို အစိမ္းလိုက္ စားတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြက မစားတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြ ထက္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ငါးဆ-ရွစ္ဆေလာက္ ေလ်ာ့နည္းမႈ ရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။


သတိျပဳရန္

မုန္လာဥနီကို အမ်ားအျပား စားတာက အသားအေရကို ယာယီ အေရာင္ ၀ါေစႏိုင္ ပါတယ္။ 


ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္ အတြင္း မုန္လာဥနီကို အမ်ားအျပား စားတာက ကိုယ္၀န္ ပ်က္က်တာကို ျဖစ္ေစႏိုင္ တာေၾကာင့္ ပမာဏ အမ်ားႀကီး မစားသင့္ပါ။ 


Shared from: ဟင္းေလးအုိး


မုန္လာဥနီ၏ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား


- ဘီတယ္ကယ္ရိုတင္း၊ ဖိုင္ဘာအမွ်င္၊ Anti Oxidant, Vitamin A, C, K ႏွင့္ Potassium ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္သည္။


- တစ္ရက္လွ်င္ 1.7 to 2.7 mg ဘီတာ ကယ္ရိုတင္းကို စားပါက ကင္ဆာအမ်ားစု၊ အထူးသျဖင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ၄၀% ေလ်ာ့ပါးေစသည္။ 


မုန္လာဥနီ၌ ပါေသာ ဖိုင္ဘာက အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေခ်ကိ္ု ၂၄% ေလ်ာ့ေစသည္။ 


မုန္လာဥနီ အစိမ္းစားသူ မိန္းမမ်ားသည္ မစားေသာ မိန္းမမ်ားထက္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ၅ဆမွ ၈ ဆအထိ ေလ်ာ့ပါးေစႏုိင္သည္။


- တစ္ရက္လွ်င္ မုန္လာဥနီ (၇)ေအာင္စႏွင့္ (၃)ပတ္စားပါက Cholesterol ကို ၁၁% ေလ်ာ့ေစသည္။


- Heart Attack ရျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။


- Macular degeneration မ်က္စိအျမင္အာရံုကို စုစည္းထားေသာေနရာ ပ်က္စီးမႈျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ၄၀% ေလ်ာ့ပါးေစသည္။


- Vit A ခ်ိဳ႕တဲ့သူမ်ားတြင္ အလင္းေရာင္မွိန္ေသာ အခ်ိန္၊ မ်က္စိအျမင္ အားနည္းမႈကို ေလ်ာ့ပါးေစသည္။ 


တစ္ရက္လွ်င္ မုန္လာဥနီတစ္လံုး စားသံုးပါက Stroke (ေလျဖတ္ျခင္း) ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ၆၈% ေလ်ာ့ပါးေစသည္။ 


ဦးေႏွာက္ကို ခြန္အားျဖစ္ေစ၍ ေလျဖတ္လူနာမ်ား၏ အသက္ရွင္သန္မႈႏႈန္းကို အေကာင္းဆံုးျဖစ္ေစသည္။


- Blood Sugar Level ေသြးတြင္းရွိ သၾကားဓါတ္ကို ေကာင္းေစသည္။ အသည္းမွ ဘက္တီးရိးယားကို ေသေစသည္


- Carrot Oil သည္ Dry Skin အတြက္ေကာင္းေစသည္။ ေခ်ာေမြ႕ႏူးညံၿပီး တင္းရင္းေစသည္။


လိေမၼာ္၀ါေရာင္ရွိတဲ့ မုန္လာဥနီ (carrot)ဟာ သုက္ေကာင္မ်ားရဲ႕ ကူးခတ္ႏိုင္စြမ္းကို ပိုၿပီးလွ်င္ျမန္သြက္လက္ေစတယ္လို႔ သုေတသနတစ္ခု မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ 


ဟားဗတ္တကၠသိုလ္၊ ျပည္သူ႔က်န္းမာေရးဌာနမွ သုေတသီေတြရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ေတြ႕ရွိခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။


ယခင္ေလ့လာမႈမ်ားအရ အနီေရာင္ျခယ္ပါ၀င္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားဟာ အမ်ိဳးသားမ်ားကို က်န္းမာသန္စြမ္းတဲ့ သုက္ေကာင္ေလးေတြကို ပိုၿပီးထုတ္လုပ္ႏိုင္ေစတယ္လို႔ ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ၿပီးျဖစ္ပါတယ္။ 


အခု သုေတသနမွာေတာ့ မုန္လာဥနီမွာ သုက္ေကာင္ေလးေတြရဲ႕ မမ်ိဳးဥ ဆီကို ကူးခတ္ႏိုင္စြမ္းကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိတယ္ဆိုတာကို ေဖာ္ထုတ္ႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။ 


ဒါ့အျပင္ ကိုက္လန္နဲ႔ ဟင္းႏုႏြယ္္မွာလည္း အခုလိုအာနိသင္ရွိေနပါတယ္လို႔ သိရပါတယ္။


ဒါဟာ ေဖာ္ျပပါ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ပါ၀င္တဲ့ ေရာင္ျခယ္ပစၥည္း ဘီတာကယ္လိုတင္းေၾကာင့္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ 


ဒါ့အျပင္ မုန္လာဥနီမွာပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္အာနိသင္ေၾကာင့္ သုက္ေကာင္ေလးေတြဟာ မမ်ိဳးဥဆီ ကုိ ၆.၅%ကေန ၈%ပိုၿပီး လွ်င္လွ်င္ျမန္ျမန္ လႈပ္ရွားေရာက္ရွိလာႏိုင္ေစတယ္လို႔ သုေတသီေတြက ေျပာၾကားထားပါတယ္။


 အဲဒီဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းကေတာ့ Latein ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
အခုေဖာ္ျပထားတဲ့ မုန္လာဥနီ၊ ဟင္းႏုႏြယ္နဲ႔ကိုက္လန္ေတြမွာ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Lycopene ဟာ ပံုမမွန္တဲ့ သုက္ေကာင္ပမာဏကို နည္းပါးေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ 


ဒီေလ့လာမႈကို Journal Fertility and Sterility မွာ ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါတယ္။

သန္႔စင္
Ref: ANI


မုန္လာဥနီရဲ ႔က်န္းမာေရး အက်ိဳးျပဳပံုကို စာဖတ္သူ အမ်ားစု သိရွိမယ္ထင္ပါတယ္။ ၁၀၀ မီလီ ဂရမ္ မုန္လာဥနီ တစ္ေတာင့္ မွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္မ်ားကေတာ့
Vitamin A --93%
Vitamin C --12%
Vitamin D
Vitamin E
Vitamin K
9.4 mcg
Thiamin --3%
Riboflavin --3%
Niacin --8%
Vitamin B6 --8%
Folate--5% အစရွိသျဖင့္တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။


မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္ ပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္း ျဖင့္ အေအးမိ၊ ၾကက္ငွက္တို႔မွ ကူးဆက္ေရာဂါ၊ အျခား ကူးဆက္ေရာဂါ၊ ပိုးမြားဘက္တီးရီးယားတို႔ကို ကူးဆက္ မေရာက္ရွိ လာေအာင္ ကိုယ္ခံအား ျဖည့္ဆည္း ကာကြယ္ေပးမွာ ျဖစ္ပါ တယ္။ 


မုန္လာဥနီမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ A, C နဲ႔ စီလီကြန္ ဓာတ္မ်ားဟာ အျမင္ အာရံုေၾကာကို ပိုမုိ အားျဖည့္ေပးျပီး မ်က္စိအားေကာင္းလာမွာ ျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။


Ref: Medic facts

No comments:

Post a Comment