Friday 25 July 2014

ေကာ္ဖီ၏ အသံုးဝင္ပံုအမ်ဳိးမ်ဳိး

ေကာ္ဖီကို လူတိုင္းနီးပါး ၾကိဳက္ၾကမယ္၊ ေသာက္ၾကမယ္ ထင္တယ္။

ေကာ္ဖီခါးခါးကို လူ႔ဘ၀ ဒါမွမဟုတ္ အခ်စ္နဲ႔ ႏႈိင္းယွဥ္ျပီး လူေတြက ကဗ်ာေတြ စပ္ၾကတယ္။ ၀တၳဳေတြ ေရးၾကတယ္။

အေလွာ္ခံ၊ အမႈန္႔ၾကိတ္ခံရျပီး ေရေႏြးပူပူ ေလာင္းထည့္လိုက္မွ သင္းၾကိဳင္တဲ့ ရနံ႔ထြက္လာတဲ့ ေကာ္ဖီကို လူ႔ဘ၀အတြက္ သခၤန္းစာအျဖင့္ ဥပမာေပးၾကတယ္။

အခုလည္း ဖတ္ဖူးတဲ့ ေကာ္ဖီနဲ႔ ေကာ္ဖီမႈန္႔ရဲ႕ အသံုး၀င္ပံုတစ္ခ်ဳိ႔ကို မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။

(၁) အာ႐ံုစုစည္းမႈ မရွိတဲ့အခါ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ကို ေသာက္လိုက္ရင္ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ေကာ္ဖီနံ႔ကို ႐ႈ႐ႈိက္ျခင္းျဖင့္ လီမြန္၃ဆရွိတဲ့ ဗီတာမင္စီကို ရႏိုင္တယ္။

(၂) ၾကက္သြန္ျဖဴ စားျပီး ပါးစပ္မွာ စဲြက်န္ခဲ့တဲ့ အနံ႔ကို ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ေစႏိုင္တယ္။

(၃) ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းျဖင့္ စိတ္ဖိအားေတြကို ေလွ်ာ့က်ေစႏိုင္သလို စိတ္ကိုလည္း လန္းဆန္းတက္ၾကြေစတယ္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ေနသူမ်ား မနက္ေစာေစာ ေကာ္ဖီေသာက္ရင္ ၅ မိနစ္မွ ၁၀မိနစ္အတြင္း ၀မ္းသြားပါတယ္။

(၄) ေကာ္ဖီေစ့က ေျမၾကီးထဲက ေရေငြ႔ကို အလြယ္တကူ စုပ္ယူႏုိင္တာေၾကာင့္ ၀ယ္လာတဲ့ ေကာ္ဖီေစ့ေတြကို ၾကမ္းျပင္ေပၚမွာ ခ်မထားဘဲ ေလလံုတဲ့ ပုလင္းထဲ ထည့္သိမ္းထားတာ အေကာင္းဆံုးပါ။ သိမ္းရာမွာလည္း ပုလင္းကို မၾကာခဏ လႈပ္ေပးရပါမယ္။

(၅) စစ္ျပီးသား ေကာ္ဖီမႈန္႔ကို ေဆးလိပ္ျပာခြက္မွာ ထည့္ေပးရင္ အနံ႔အသက္ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သလို မီးလည္း ျငိမ္းလြယ္တယ္။

(၆) ေကာ္ဖီမႈန္႔ကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထည့္ထားေပးရင္ အနံ႔ဆိုးမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သလို ဖိနပ္စင္မွာလည္း ထည့္ထားေပးလို႔ရတယ္။

(၇) အသံုးၾကာတဲ့ အိုးေတြ ဆီနံ႔စဲြေနခဲ့ရင္ ေကာ္ဖီမႈန္႔အစို (သို႔မဟုတ္ လက္ဖက္ေျခာက္) ကို အိုးထဲထည့္ျပီး ေျခာက္တဲ့အထိ ေလွာ္ေပးရင္ အနံ႔အသက္ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

credit to >>>သုတဘဏ္

ဇာတိပၹိဳလ္သီး၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား


ဇာတိပၹိဳလ္သီးရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို သိႏိုင္ေအာင္ ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။

(၁) ဝက္ၿခံ အဖုအပိမ့္ေတြကို သက္သာေစပါတယ္

ဇာတိပၹိဳလ္သီးအမႈန္႔ကို ႏြားႏို႔အနည္းငယ္နဲ႔ ေစးပ်စ္တဲ့ အရည္ရေအာင္ေဖ်ာ္ပါ။ ၿပီးရင္ ဝက္ၿခံအဖုအပိမ့္ေတြေပၚလိမ္းပါ။ ဇာတိပၹိဳလ္သီးမွာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္
အဖုနီျမန္းမႈနဲ႔ ေဖာင္းအစ္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့ပါး သက္သာေစပါတယ္။

(၂) ဗိုက္ေအာင့္၊ ဗိုက္နာေဝဒနာကို သက္သာေစပါတယ္

နံနက္စာ ေကြကာထဲမွာ ဇာတိပၹိဳလ္သီး အနည္းငယ္ ထည့္စားလိုက္ရင္ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစေၾကာင္း ကၽြမ္းက်င္သူေတြက ဆိုပါတယ္။

(၃) ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေမာက်ေစပါတယ္

ဇာတိပၹိဳလ္သီး အနည္းငယ္နဲ႔ ႏြားႏို႔ပူပူတစ္ခြက္ကို ေသာက္လုိက္ရင္ အိပ္ေဆးေသာက္သလို အစြမ္းအာနိသင္ရွိေၾကာင္း ကၽြမ္းက်င္သူ မီရွဲလ္က ဆိုပါတယ္။

(၄) သြားကိုက္ေဝဒနာကို သက္သာေစပါတယ္

သြားကိုက္ေနရင္ သြားဖံုးေပၚကို ဇာတိပၹိဳလ္သီးအဆီ လိမ္းေပးတာက သြားကိုက္ေဝဒနာနဲ႔ သြားဖံုးနာက်င္မႈေဝဒနာကို သက္သာေစပါတယ္။

(၅) စိတ္ဆႏၵကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္

ဇာတိပၹိဳလ္သီးကို ခ်က္စားတာက အိမ္ေထာင္သည္ေတြမွာ ဆႏၵကိုတိုးေစၿပီး အိမ္ေထာင္ေရး သာယာမႈ ရွိေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။

(၆) ဘက္တီးရီးယားကုိ တြန္းလွန္ေပးပါတယ္

ဇာတိပၹိဳလ္သီးမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြကို ဟန္႔တားေပးတဲ့ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဇာတိပၹိဳလ္သီး အမႈန္႔ကို ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္အျဖစ္ ဟင္းလ်ာေတြထဲ ထည့္စားရင္ ေလပြတာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး အစာေၾကေစပါတယ္။ ႂကြက္သားေတြကို ေတာင့္တင္းမႈ ေျပေလ်ာ့ေစပါတယ္။

(၇) ဆီးလမ္းေၾကာင္းကို က်န္းမာေစပါတယ္

ဇာတိပၹိဳလ္သီးအဆီဟာ ေသြးလွည့္ပတ္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစတာေၾကာင့္ အဆစ္နဲ႔ ႂကြက္သားနာက်င္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကုသေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပိုးဝင္ကူးစက္မႈကို သက္သာေစကာ ဆီးေက်ာက္ကို ေၾကေစတာေၾကာင့္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ ေဆးဖက္ဝင္ အစာတစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။

ၾကယ္စင္
Ref:Good Health
Source: http://www.yatanarpon.com.mm/cp/goodhealth/news-73886

ေလးညွင္းပြင့္၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား


ေလးညႇင္းကို ဟင္းလ်ာေတြထဲမွာ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ အသံုးျပဳေလ့ရွိပါ တယ္။ စူးရွတဲ့ ရနံ႔ကို ေပးႏိုင္တဲ့ ေလး ညႇင္းမွာ ထူးကဲတဲ့ အာဟာရတန္ဖိုးနဲ႔ ေဆးဖက္ဝင္အာနိသင္တို႔ ရွိၾကပါတယ္။

ေလးညႇင္းမွာ ပ႐ိုတင္း၊ သံဓာတ္၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ေဖာ့စ္ ဖရပ္စ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္နဲ႔ ဟိုက္ ဒ႐ိုကလိုရစ္အက္စစ္စတာေတြ အမ်ားအ ျပားပါဝင္ေနၿပီး ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ စီ၊ မဂၢနိစ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တို႔လည္း ပါဝင္ ေနပါတယ္။

(၁) အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေစေသာ အစြမ္းရွိျခင္း

ေလးညႇင္းမွာ ပါဝင္တဲ့ ယူဂ်ီေနာ အဆီေၾကာင့္ အကိုက္အခဲ သက္သာ ေစတဲ့ အစြမ္းရွိကာ သြားကိုက္တာလို ေဝဒနာ ေတြကုသရာမွာ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ေလးညႇင္းဆီထဲကို ဝါဂြမ္းလံုးႏွစ္ၿပီး သြားကိုက္ တဲ့ေနရာေပၚ ဖိအုပ္ေပးပါ။ ေလးညႇင္းဆီ မွာပါဝင္တဲ့ ယူဂ်ီေနာအဆီမွာ ဘက္တီး ရီးယားပိုးေတြကို တားဆီးဆန္႔က်င္ေပး တဲ့ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ ခံတြင္းထဲက ပိုး မႊားေတြ ကင္းစင္ေစဖို႔ သြားတိုက္ေဆး၊ ပလုတ္က်င္းေဆးရည္နဲ႔ လည္ေခ်ာင္းဖ်န္း စပေရးစတာေတြထဲ ထည့္သံုးၾကေလ့ရွိ ပါတယ္။ ေလးညႇင္းဆီက သြားဖံုးနာက်င္ မႈကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။

(၂) ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစေသာ အာနိသင္ရွိျခင္း

ေလးညႇင္းဆီမွာ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ပမာ ဏပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္း မႈေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္။ ရနံ႔ ကုထံုးသံုးသူေတြက အဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ နဲ႔ ႐ိုးဆစ္ေရာင္ရမ္းမႈ ေဝဒနာေတြကို ကု သႏိုင္ဖို႔ ေလးညႇင္းဆီအစစ္ကို သံုးၾကပါ တယ္။ ေလးညႇင္းဆီကို ႐ွဴလိုက္တဲ့အခါ အေအးမိတာ၊ ေခ်ာင္းဆိုးတာ၊ ပန္းနာရင္ က်ပ္တာ၊ ေလျြပန္ေရာင္တာ၊ ႏွာေခါင္း ပိတ္တာစတဲ့ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ေဝ ဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။

(၃) ပိုးသတ္အာနိသင္ ရွိျခင္း

ေလးညႇင္းနဲ႔ ေလးညႇင္းဆီမွာ ပိုး သတ္အာနိသင္ရွိတာေၾကာင့္ အေရျပား ျပတ္ရွရာ၊ ဖန္းဂတ္စ္မိႈပိုးဝင္တာ၊ မီးပူ ေလာင္တာ၊ အနာျဖစ္တာ၊ ေျခသည္းဝဲ စြဲတာနဲ႔ ပြန္းရွရာစတဲ့ အေရျပားအနာ ေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ အေရျပား ေပၚကို တိုက္႐ိုက္လိမ္းတဲ့အခါ အေရျပား စပ္ဖ်ဥ္းဖ်ဥ္းျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေလးညႇင္း ဆီမွာ ျြကက္သားေတာင့္တင္းမႈကို ေျပ ေလ်ာ့ေစတဲ့ အစြမ္းလည္း ရွိပါတယ္။

(၄) အစာေၾကေစျခင္း

ေလးညႇင္းဟာ အစာေျခစနစ္ ျပႆနာမ်ားစြာကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကုသေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ေလပြတာ၊ အစာမေၾကတာ၊ ပ်ိဳ႕ခ်င္အန္ခ်င္ျဖစ္တာ စတဲ့ အစာေျခေဝဒနာေတြကို သက္သာ ေစသလို ဝမ္းေလွ်ာတာ၊ အန္တာနဲ႔ ဗိုက္ နာတာေတြကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။

(၅) ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း

ေလးညႇင္းဟာ အဆုတ္ကင္ဆာနဲ႔ အေရျပားကင္ဆာတို႔ကို ထိထိေရာက္ ေရာက္ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာ သူေတြက ဆိုပါတယ္။ ေလးညႇင္းမွာပါ တဲ့ ယူဂ်ီေနာဟာ အစာေျခစနစ္ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဆိုးက်ိဳးေတြကို ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၆) ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ ေကာင္းမြန္ျခင္း

ေလးညႇင္းနဲ႔ ေလးညႇင္းဆီဟာ ေသြး ေတြကို သန္႔စင္ေစတာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံ စြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစကာ ေရာ ဂါမ်ိဳးစံုကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၇) အျခားက်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

ေလးညႇင္းဟာ ငွက္ဖ်ား၊ ကာလဝမ္း၊ ဝဲအမ်ိဳးမ်ိဳး စတဲ့ အာရွမွာ အျဖစ္မ်ားတဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာေတြကို ကုသရာမွာ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ေလးညႇင္းဆီဟာ အစြမ္းထက္ ျခင္ ႏွိမ္နင္းေဆးအျဖစ္ အသံုးဝင္ကာ ျခင္ ေတြကို ၄-၅နာရီခန္႔ တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေလးညႇင္းနဲ႔ ေလးညႇင္းဆီကို ေမြးကင္းစကေလးေတြနဲ႔ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္အတြင္း မသံုးခင္ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ဖို႔ လိုပါတယ္။

ၾကယ္စင္
Ref>>Good Health

ေျပာင္းဖူး၏ က်န္းမာေရးအာနိသင္မ်ား

ေျပာင္းဖူးမွာ အာဟာရ ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အက်ိဳး ေက်းဇူး
မ်ားစြာ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။

ေျပာင္းဖူးမွာ ဗီတာမင္ B1 ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္တည္ေဆာက္ၿဖိဳခြဲမႈမွာ အသံုးျပဳႏိုင္သလို ဗီတာမင္ B5 ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ဇီဝကမၼဆိုင္ရာ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြမွာ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ ေဖာလိတ္ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ ဆဲလ္သစ္ေတြ ျဖစ္ေပၚေစသလို ဗီတာမင္စီပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေရာဂါေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ 

ေျပာင္းဖူးမွာ ဗီတာမင္ B9  လို႔ေခၚ တဲ့ ေဖာ လိတ္ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္း မာေရးကို တိုးတက္ေကာင္း မြန္ေစပါ တယ္။ ေဖာလိတ္ဓာတ္ပါတဲ့ အစားအ စာကို မ်ားမ်ားစားတာေၾကာင့္   ႏွလံုး ေသြးေၾကာ ဆိုင္ရာ ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္တာနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါထ တာေတြရဲ႕  ျဖစ္ႏိုင္ ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္

ေျပာင္းဖူးရဲ႕ ေနာက္ထပ္ က်န္းမာ ေရးအက်ိဳးေက်းဇူးတစ္ရပ္က အဆုတ္ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးတာပါ။  
ေျပာင္း ဖူးမွာ Beta Cryptoxanthin ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ကို ေလ်ာ့က်ေစပါ တယ္။ ေဆးလိပ္ေသာက္ တဲ့သူေတြဟာ ေျပာင္းဖူးကို ပံုမွန္စားေပး ရင္ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း ၃၇ ရာခိုင္ ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

မွတ္ဥာဏ္ကို အားေကာင္းေစပါတယ္

ေျပာင္းဖူးမွာ သိုင္ယာမင္း ဒါမွမ ဟုတ္ ဗီတာမင္ B1 ပါဝင္တာေၾကာင့္ မွတ္ဥာဏ္အစြမ္းကို ေကာင္းမြန္ေစပါ တယ္။ ဒီအာဟာရဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ ေတြကို အားေကာင္းေစၿပီး ေတြးေခၚႏိုင္ တဲ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို တိုးတက္ေစ ပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးဟာ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

အျမင္အာ႐ံုကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္

ေျပာင္းဖူးမွာ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ ေဖာလိတ္နဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဇီဇန္ သင္းတို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီအာဟာရဓာတ္ေတြက မက္ကူလာယိုယြင္း ပ်က္စီးမႈလိုမ်ိဳး မ်က္စိေရာဂါေတြ မျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ႕က်ေစပါတယ္

ေျပာင္းဖူးမွာFerulic Acid မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါက အင္တီေအာက္ဆီး ဒင့္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈ၊ အိုမင္းမႈနဲ႔ ကင္ဆာ ေရာဂါတခ်ိဳ႕အမ်ိဳးအစားေတြကို မျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ႕ က်ေစပါတယ္

ေျပာင္းဖူးတစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ၁၈ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ေနပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာက ေျပာင္းဖူးရဲ႕ အႀကီးမားဆံုး အက်ိဳးေက်း ဇူးတစ္ရပ္ျဖစ္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္က ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာအဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အမွ်င္ ဓာတ္ဟာ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြ မွာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ဂ႐ုစိုက္ရန္

ေလ့လာမႈအရ ေျပာင္းဖူးဟာ သစ္ သီးေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အမ်ားစု ထက္ အာဟာရဓာတ္ ပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။ လူအမ်ားစုဟာ ေျပာင္းဖူးထဲကို အဆီ၊ ဆားနဲ႔ သၾကားေတြ ထည့္ၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ၾကပါတယ္။ ေျပာင္းဖုူးကို ျပဳတ္ၿပီး သုပ္စားတာ ဒါမွမဟုတ္ စြပ္ ျပဳတ္ ျပဳတ္ေသာက္တာေတြက က်န္းမာ ေရးနဲ႔ ပိုညီညြတ္ပါတယ္။

Good Health
source>>>http://myanmarinsingapore.com/profiles/blogs/2316969:BlogPost:323061

ေဆးဖက္ဝင္ေသာ ၾကက္သြန္နီ

ၾကက္သြန္နီဆိုသည္မွာ အနံ႔စူးရွ၍ ဟင္းခတ္ဥပင္ တစ္မ်ိဳးပင္ ျဖစ္ပါသည္။ၾကက္သြန္နီသည္ အေစ့ကို ပ်ိဳးေထာင္၍ စိုက္ေသာ ၾကက္သြန္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ဥ ေသးမ်ားကို ေျမတြင္ခ်စိုက္ေသာ အၿမိတ္ေထာင္ ၾကက္သြန္ဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳးရွိပါသည္။

အေစ့ကိုပ်ိဳးေထာင္၍ စိုက္ပ်ိဳးေသာ ၾကက္သြန္နီဥမွာ တာရွည္အထားခံ ေသာ္လည္း ၾကက္သြန္နီဥေသးကို စိုက္ေသာ အၿမိတ္ ေထာင္ၾကက္ သြန္နီဥမွာမူ တာရွည္ အထားမခံေပ။ အေစ့ပ်ိဳးေထာင္ စိုက္ပ်ိဳးေသာ ၾကက္သြန္နီဥ မေပၚခင္ စပ္ၾကားတြင္ အစားထိုးစားသံုးေသာ ဥပင္လွ်င္ျဖစ္ ပါသည္။

အဆိုပါ ၾကက္သြန္နီဥ ၂ မ်ိဳး စလံုး ေဆးဖက္ဝင္ ပါသည္။ သို႔ေသာ္ အေစ့ပ်ိဳးေထာင္၍ စိုက္ပ်ိဳးေသာ ၾကက္သြန္နီဥမွာ ပိုမို၍ ေဆးစြမ္း ထက္ျမက္ေၾကာင္း ဆိုၾကပါသည္။

ၾကက္သြန္နီသည္ ... ေလသလိပ္၊ အဖ်ား၊ ေခ်ာင္း ဆိုးတို႔ကို ႏိုင္၏။ ဆီးရႊင္ေစ၏။ ႏႈတ္ မၿမိန္၊ ေအာ့အန္ျခင္းတို႔ကို ေပ်ာက္ ကင္းေစ၏။ ခြန္အားကို ျပဳတတ္၏။ သုက္အားကို အလြန္ပြားေစတတ္၏။ ကာမသတၲိကို ျဖစ္ေစတတ္၏ ဟူ၍ ေဆးက်မ္းမ်ားက ဖြင့္ဆိုထားၾကပါ သည္။

ၾကက္သြန္နီဥကို အေမာအပန္း ခံႏိုင္ေစရန္၊ ခြန္အားရွိေစရန္ႏွင့္ ဆီးေရာဂါမ်ား ကင္းရွင္းေစရန္အတြက္ ထမင္းစားသည့္အခါ အစိမ္းလိုက္ စားၾကသလို၊ အခ်ဥ္တည္၍လည္း ေန႔စဥ္စားသံုးၾကေလ့ရွိပါသည္။ အခ်ိဳ႕ဆီး မထိန္းႏိုင္ေသာ သူမ်ား ဆီးတစ္စက္စက္ က်ေသာသူမ်ား၊ ဆီးပူ ေညာင္းက်ျဖစ္သူမ်ားသည္ ၾကက္သြန္နီဥ ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္သံုးပါက ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါသည္။

(အခ်ိဳ႕ေနပူထဲမွ ျပန္လာပါက ဆီးပူ ဆီးေအာင့္မျဖစ္ေစရန္ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္သည့္ အေနျဖင့္ ေသာက္သံုး ၾကပါသည္။)
ဆီးခ်ဳပ္တတ္ေသာ ကေလးလူ ႀကီးမ်ားသည္ ၾကက္သြန္နီဥ အေနေတာ္ကို မီးဖုတ္၍ ဓားျဖင့္ ထက္ျခမ္းခြဲကာ ထိုၾကက္သြန္နီဥ အျခမ္း ပူပူေႏြးေႏြးကို ဆီးအိမ္ေပၚ၌ တင္(ကပ္) ေပးပါက ခ်က္ခ်င္းေပ်ာက္ကင္းေစပါ သည္။

ခ်မ္းတုန္ေနေသာသူမ်ားအား ၾကက္သြန္နီဥအေနေတာ္ကို ထက္ ေပးျခင္း၊ နားကိုက္၊ နားျပည္ယိုမ်ား ကို နားအတြင္းသို႔ ထည့္ေပးျခင္းအားျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းေစ ပါသည္။

ထို႔ျပင္ ၾကက္သြန္နီဥ၊ ထန္းဖို ထန္းလ်က္ (ထန္းဖိုထန္းလ်က္မွာ ေဆးဖက္ဝင္ၿပီး၊ ထန္းမ ထန္းလ်က္မွာ ေဆးဖက္မဝင္ပါ)၊ မန္က်ည္းမွည့္၊ ဆားႏွင့္ စမုန္တို႔ကို ေရာႀကိတ္၍ ေထာပတ္ႏွင့္နယ္ကာ ဖန္ပုလင္းထဲ တြင္ ထည့္၍ ဝမ္းခ်ဳပ္၊ ေလဆန္၊ ေလပူ၊ ရင္ေအာင့္၊ ခါးေအာင့္၊ အေၾကာတက္ေရာဂါမ်ားအတြက္ ေတေဆးအျဖစ္ ေန႔စဥ္စားသံုးႏိုင္ပါ သည္။

ေသြးပါေသာ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ေဝဒနာရွင္မ်ားအတြက္ ၾကက္သြန္နီ ဥအရည္ကို သၾကားအနည္းငယ္ႏွင့္ ေရာ၍ တစ္ေန႔တစ္ႀကိမ္ ေသာက္သံုးပါက ေပ်ာက္ကင္းေစ ပါသည္။

ထို႔အျပင္ အဆိပ္ရွိေသာ သတၲ ဝါမ်ား ကိုက္လွ်င္ ၾကက္သြန္နီဥ၏ လတ္ဆတ္ေသာ အေစးကို ကြမ္းစား ပြတ္ျခင္း၊ ၾကက္သြန္နီဥ အရည္ကို သုတ္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အဆိပ္မတက္ ဟုဆိုၾကပါသည္။

ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ ဟင္းခ်က္သည့္အခါ ျဖစ္ေစ၊ဟင္းရြက္၊ အသားသုပ္သည့္အခါျဖစ္ေစ စား ေကာင္း၍ အာဟာရျဖစ္ေစရန္ႏွင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ျပည့္စံု ေဆးဖက္ဝင္ ေစရန္အတြက္ ထည့္သြင္းၾကလ်က္ ရွိၾကပါသည္။

ၾကက္သြန္နီသည္ လူအမ်ား အတြက္သာ ေဆးဖက္ဝင္သည္ မဟုတ္ေပ။ ကြ်ဲ၊ ႏြား၊ ျမင္းအတြက္ လည္း ေဆးဖက္ဝင္ပါသည္။ ဝဲေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳပ္၊ ဝမ္းခ်ဳပ္၊ အက်ိတ္ေရာင္ ေရာဂါမ်ားအတြက္ မ်က္စဥ္းေဆး အျဖစ္ အသံုးျပဳ၍ ရသလို၊ ခြာနာမ်ား အတြက္လည္း အင္တြဲ၊ ဒုတၴာတို႔ကို ေရာႀကိတ္၍ အုန္းဆီႏွင့္ ေဖ်ာ္လိမ္း ေပးပါက လ်င္ျမန္စြာ ေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္။

ဆိုရလွ်င္ ၾကက္သြန္နီဥသည္ သာမန္စားသံုးသည့္ ဥမဟုတ္ဘဲ လြန္စြာအဖိုးထိုက္တန္လွေသာ ေဆးဖက္ဝင္ ၾကက္သြန္နီ ဥျဖစ္ပါေၾကာင္း ေရးသားလိုက္ရပါသည္။

ေမာင္ေမာင္ခ်စ္ဦး(မုံရြာ)
Ref>>Health Digest

ေခ်ာကလက္ ပိုမိုစားရန္ အံ႔ၾသစရာေကာင္းေသာ အေၾကာင္းရင္း ၃ ခ်က္


ေခ်ာကလက္၏ သာလြန္ေကာင္းမြန္ေသာ အစြမ္းမ်ားထဲမွ မ်ားစြာတို႔ကိုေကာင္းစြာသိရွိၾကသည္။ သို႔ေသာ္ လူသိပ္မသိေသာ ၎၏ က်န္းမာေရးဂုဏ္သတၱိမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္လို႔ကေရာ မည္သုိ႔နည္း။ မၾကာေသးခင္က ေလ့လာမႈမ်ားက ေခ်ာကလက္စားသံုးျခင္းသည္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးမွစ၍ သင့္ကို ပိန္ပိန္ပါးပါးထားရွိျခင္းအထိ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားစြာ ေထာက္ပံ့ေပးႏုိင္သည္။

ေခ်ာကလက္က မ်က္စိအျမင္ကို ပိုမိုေကာင္းေစသည္

၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ ၿဗိတိသွ်ေလ့လာသူမ်ားက အရြယ္ေရာက္သူ လူငယ္မ်ားကို ေခ်ာကလက္ အမည္းႏွင့္ အျဖဴတစ္ခုခုကို စားခိုင္းၾကသည္။ ထို႔ေနာက္သူတို႔၏ မ်က္စိအျမင္ကို စမ္းသပ္ၾကသည္။ျပန္လာၾကၿပီး အျခားေခ်ာကလက္အမ်ဳိး
အစားကိုစား၍ စမ္းသပ္မႈကို ျပန္လုပ္ၾကသည္။ ေခ်ာကလက္အျဖဴႏွင့္ ယွဥ္လွ်င္ေခ်ာကလက္အမည္းမ်ားက စမ္းသပ္ခ်က္
ရလဒ္ အမွတ္မ်ား ပိုမိုျမင့္ေနသည္ကိုေလ့လာသူမ်ား ေတြ႕ရွိၾကသည္။မ်က္စိအျမင္အေပၚ ေခ်ာကလက္၏ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈက အသက္ပိုႀကီးေသာ အရြယ္ေရာက္သူမ်ားတြင္ ပိုမိုႀကီးမားႏုိင္သည္ဟု စာေရးဆရာမ်ားက ထင္ျမင္ခ်က္ေပးၾကသည္။

အႀကံေပးခ်က္ 

သင္ ေခ်ာကလက္ေတာင့္ တစ္ေတာင့္ ၀ယ္ေတာ့မည္ဆိုလွ်င္ ကိုးကိုး ၇၂ ရာခိုင္ႏႈန္းနီးပါးရွိေသာ
ေခ်ာကလက္ကို ေရြးခ်ယ္ပါ။ တစ္ေန႔လွ်င္ေခ်ာကလက္ ေအာင္စတစ္၀က္ (သို႔)ေခ်ာကလက္အမ်ားစု၏ ၂ လက္မ ပတ္လည္ခန္႔ စားပါ။

ေခ်ာကလက္က သင့္၏အသားအေရကိုကာကြယ္သည္

၂၀၀၆ ခုႏွစ္တြင္ ဂ်ာမန္ေလ့လာမႈတစ္ခုက မည္းနက္ေသာ ေခ်ာကလက္ထဲမွဖေလဘြန္နဲလ္သည္အေရျပားကိုUVအလင္း၏အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ၿဗိတိန္မွ ၂၀၀၉ခုႏွစ္ ေလ့လာမႈတစ္ခုက အလားတူရလဒ္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္ သင္၏အေရျပားကို ကာကြယ္ရန္ လိုအပ္ေသာဖေလဘြန္နဲလ္အဆင့္ကစံခ်ိန္မီ ေခ်ာကလက္အမ်ားစုတြင္ ေတြ႕ရေသာဖေလဘြန္နဲလ္၏အဆင့္ထက္ပိုမိုျမင့္မားသည္ကိုသတိျပဳမိၾကသည္။ ေလ့လာမႈတြင္ အသံုးျပဳေသာ ဖေလဘြန္နဲလ္ျမင့္သည့္ အထူးသီးသန္႔ ေခ်ာကလက္က ေသြးလည္ပတ္မႈႏွင့္ အေရျပားစိုစြတ္မႈကို ျမႇင့္တင္ၿပီး၊ အ
သားအေရကိုပိုမိုက်န္းမာ၍ၾကည့္ေကာင္းေအာင္ လုပ္ေပးသည္။

အႀကံေပးခ်က္ -

ေခ်ာကလက္ေတာင့္ကို ေရြးခ်ယ္ေသာအခါ ျဖစ္ႏုိင္သမွ် ပါ၀င္ပစၥည္းအနည္းဆံုး ေခ်ာကလက္ကိုရွာပါ။ သၾကားမ်ားေသာ ေခ်ာကလက္ကို မလိုခ်င္ပါႏွင့္။ ကိုကိုး အမ်ားဆံုး ေခ်ာကလက္ကိုရွာပါ။

ေခ်ာကလက္က သင္၏ႏွလံုးကိုအကူအညီေပးသည္

၂၀၁၁ ခုႏွစ္တြင္ ၿဗိတိသွ်ေဆးဘက္ဆုိင္ရာ ဂ်ာနယ္ထဲ၌ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ အဆင့္ျမင့္ ေလ့လာစစ္ေဆးမႈ တစ္ခုကေခ်ာကလက္ စားသံုးျခင္းသည္ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးျဖစ္ႏုိင္မႈ အႏၲရာယ္ကို ၃ ပံု၊ ၁ ပံု ေလွ်ာ့ခ်ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိသည္။
သီးျခားေလ့လာမႈမ်ားက ေခ်ာကလက္သည္ ေသြးတိုးႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ၿပီး ေသြးေၾကာက်န္းမာေရးကို ျမႇင့္တင္ႏုိင္၍ ေသြးသၾကားကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိသည္။

အႀကံေပးခ်က္ 

က်န္းမာေရး အပိုဆုမ်ားကို လိုခ်င္ပါသလား။ ခ်ယ္ရီ၊ ဗာဒမ္သို႔မဟုတ္ ခ်င္း ပါရွိေသာ ေခ်ာကလက္အမည္း အနည္းငယ္ကို စားပါ။ က်န္းမာေရးညီၫြတ္ေသာ အျခားပါ၀င္ပစၥည္းေပါင္းစပ္ထားေသာ ေခ်ာကလက္မွ အာနိသင္ေပါင္းစံုကို သင္ ရရွိလိမ့္မည္။

• မင္းသုတ
Ref: 5 Surprising Reasons To Eat More Chocolate
By Megankempston

စပ်စ္သီး၏ က်န္းမာေရးအက်ဳိးျပဳပံု

စပ်စ္သီးမွာ ေရဓာတ္က ၇၀ မွ ၈၀ ရာခိုင္ႏွုန္း၊ သၾကားဓာတ္ ၁၅ မွ ၃၀ ရာခိုင္ႏွုန္းအထိ ပါဝင္ပါတယ္။ သူ႔မွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရွိပါတယ္။

၁။ ပန္းနာ ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း

ပန္းနာရင္ၾကပ္နဲ႔ လည္ေခ်ာင္းတစ္ေလွ်ာက္ ေရာဂါမ်ား ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစ ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ စပ်စ္သီး ေျခာက္ စားသံုးျခင္းက မ်ားက ပန္းနာကို ပိုေပ်ာက္ကင္းဖို႔ ထိေရာက္ ပါတယ္။

၂။ ဝန္းခ်ဳပ္ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း

စပ်စ္သီးမွာ Cellulose, organic acid နဲ႔ သၾကားတို႔ ပါဝင္ျပီး ယင္းဓာတ္မ်ားက ဝမ္းႏွုတ္ေဆး သဖြယ္ လုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စပ်စ္သီး စားရင္ ဝမ္းေပ်ာ့ျပီး ဘယ္လိုေၾကာင့္ပဲ ဝမ္းခ်ဳပ္၊ဝမ္းခ်ဳပ္ ဝမ္း ပံုမွန္ သြားေစပါတယ္။

၃။ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေဝဒနာ ကို ကုသျခင္း

ေကာင္းတစ္ျခမ္းကိုက္တတ္တဲ့ သူမ်ားအေနနဲ႔ မနက္တိုင္း စပ်စ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ မွီဝဲဖို႔ တုိက္တြန္းထားပါတယ္။ သို႔ေပမယ့္ ေရနည္းနည္းနဲ႔ ေဖ်ာ္တဲ့ စပ်စ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ ျဖစ္ရမွာ ျဖစ္ျပီး ဦးေႏွာက္ကို လန္းဆန္းေစပါတယ္။ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေဝဒနာကို စပ်စ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္း ေစပါတယ္။

၄။ ႏွလံုးႏွင့္ ဆက္စပ္ေရာဂါကို ကာကြယ္ျခင္း

ႏွလံုးနဲ႔ ဆက္စပ္ေရာဂါအားလံုးကို တားဆီး ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေသြးထဲကို ႏိုက္ထရစ္အက္ဆစ္ဓာတ္တိုးေစတာေၾကင့္ ေသြးလည္ပတ္မွု အားေကာင္းျပီး ေသြးခဲမွု မျဖစ္ေအာင္ တားဆီး ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ သဘာဝ antioxidant လည္း ျဖစ္တဲ့အတြက္ LDL ကိုလက္စထေရာ level ကိုေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးလမ္းေၾကာင္း ပိတ္ျခင္းကို လံုးဝ မျဖစ္ေစပါဘူး။ ႏွလံုးေရာဂါ ရွိသူမ်ားအေနနဲ႔လည္း စပစ္သီး ပံုမွန္ မွီဝဲ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေဝဒနာကို သက္သာေစပါတယ္။

၅။ အစာမေၾက ေဝဒနာ ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း

အစာမေၾက၊ ရင္ျပည့္၊ ရင္ကယ္ ေရာဂါ ေဝဒနာ မွန္သမွ်ကို ေပ်ာက္ကင္းေစ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာစားျပီးတဲ့အခါ မွီဝဲ စားသံုးသင့္တဲ့ အသီး တစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။

အထက္ေဖာ္ျပပါ ေရာဂါ ေဝဒနာမ်ားကို သက္သာ၊ေပ်ာက္ကင္း၊ ကုသ ေပးတဲ့အျပင္ စပစ္သီးမွာ အျခားေသာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာ ရွိေနေသးေၾကာင္း သိရပါတယ္။
--

Ref: medic-facts
source>>>http://www.yoyarlay.com/health/therapy/33816-health-benefit-of-grapes