Wednesday 23 July 2014

ခရမ္းခ်ဥ္သီး၏ အ႔ံမခမ္း အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

ခရမ္းခ်ဥ္သီးက အရည္ရႊမ္းၿပီး အရသာရွိပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက လူေတြအတြက္ အက်ဳိးရွိတယ္လို႔လည္း လူတိုင္း သိၾကပါတယ္။

  အနီေရာင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အမွည့္တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ၊ ေက၊ ေဖာလိတ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဆိုဒီယမ္၊ ျပည့္ဝဆီ၊ ကိုလက္စထေရာဓာတ္နဲ႔ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈက ေလ်ာ့နည္းေနပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ဖို႔အတြက္ လိုအပ္တဲ့ သိုင္ယာမင္၊ ႏိုင္ယာစင္၊ ဗီတာမင္ B6 ၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္နဲ႔ ေၾကးနီတို႔ ပါဝင္ေနပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့အျပင္ ေရဓာတ္လည္း အျပည့္အဝ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဗိုက္ျပည့္ေစတဲ့ အစာျဖစ္ပါတယ္။

ဒီလို အာဟာရဓာတ္ေတြ ျပည့္ဝေနတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ အံ့အားသင့္ဖြယ္ရာ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရွိေနပါတယ္။

အသားအေရ က်န္းမာလွပ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ အသားအေရကို ၾကည့္ေကာင္းေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ ဘီတာ ကယ္႐ိုတင္းဓာတ္ဟာ အသားအေရကို ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္လို႔ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ဟာ အေရျပားကို ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ ျဖစ္ႏိုင္ေျခမွာ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အေရးေၾကာင္း ျဖစ္တာနဲ႔ ပါးေရတြန္႔တာတို႔ကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။

အ႐ိုးအဆစ္ သန္မာ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ေကနဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္တို႔ဟာ အ႐ိုးေတြက သန္စြမ္းေစၿပီး ျပန္လည္ ျပဳျပင္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ လိုင္ကိုပင္းဟာ အ႐ိုးထုက အားေကာင္းေစတဲ့အတြက္ အ႐ိုးပါးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ကင္ဆာကို တြန္းလွန္

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ေပးတဲ့ သဘာဝ အာဟာရပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ဟာ ဆီးက်ိတ္၊ သားအိမ္ေခါင္း၊ ခံတြင္း၊ လည္ေခ်ာင္း၊ အစာေရမ်ဳိႁပြန္၊ အစာအိမ္၊ အူမႀကီး၊ အစာေဟာင္းအိမ္၊ မမ်ဳိးဥအိမ္နဲ႔ ဆီးက်ိတ္အပါအဝင္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ စီေတြက ဆဲလ္ထိခိုက္မႈ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တိုက္ခိုက္ေပးတာေၾကာင့္ပါ။

ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ ထိန္းထားႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ခ႐ိုမီယမ္ပမာဏ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးေနတာပါ။

အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ေစ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာမင္ေအ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ေစ႐ံု သာမက ညဘက္မွာ မ်က္စိမျမင္တာကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေပးႏိုင္တယ္လုိ႔ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။

ဆံပင္သား က်န္းမာသန္စြမ္း

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ေအဟာ ဆံပင္သားကို သန္စြမ္းေတာက္ပေစပါတယ္။ ဆံပင္ပါးတာကို ထူထဲ မလာေစႏိုင္ေပမယ့္ သင့္ဆံပင္သားကို အခုထက္ပိုၿပီး ၾကည့္ေကာင္းေစပါတယ္။

ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ သည္းေျခေက်ာက္တည္ျခင္း မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ဆီးေက်ာက္တည္တာနဲ႔ သည္းေျခေက်ာက္တည္တာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈ တခ်ဳိ႕အရ အေစ့မပါတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို စားတဲ့သူေတြမွာ ဆီးေက်ာက္တည္တာနဲ႔ သည္းေျခ ေက်ာက္တည္တာျဖစ္ႏႈန္း ပိုနည္းတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။

နာတာရွည္ နာက်င္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ နာတာရွည္ နာက်င္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဘိုင္အိုဖေလဗိုးႏြိဳက္နဲ႔ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္တို႔ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိေနပါတယ္။ နာတာရွည္ ေရာင္ရမ္းမႈနဲ႔ နာတာရွည္ နာက်င္မႈက ဆက္စပ္ေနတာေၾကာင့္ နာက်င္မႈ သက္သာေစတဲ့ ေဆးေတြက ေရာင္ရမ္းမႈပါ ေလ်ာ့က်ေအာင္ ထုတ္လုပ္ထားတာပါ။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းခ်ဳပ္

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ သင့္အေနနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ားေနလို႔ ေလွ်ာ့ခ်ေနတယ္ဆိုရင္ ေန႔စဥ္ စားေသာက္တဲ့ အစာထဲမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားမ်ား ထည့္သြင္း စားေသာက္သင့္ပါတယ္။ သေရစာ အေနနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆင္းဒ္ဝွစ္ခ်္တို႔ကို စားပါ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ေရဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကယ္လိုရီနဲ႔ အဆီပိုေတြ အမ်ားႀကီး မရရွိေစဘဲ ဗိုက္ျပည့္ေစပါတယ္။


က်န္းမာေရးရာ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေဆးလိပ္ေသာက္တဲ့သူေတြ အၿမဲစားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ေဆးလိပ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ရတဲ့ ကိုယ္တြင္းဆံုး႐ႈံးမႈမ်ား၊ ေဘးဘယာမ်ားကို နည္းပါးေပ်ာက္ကင္းေအာင္ စြမ္းေဆာင္ေပးပါတယ္။ 

ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက ခလို႐ိုဂ်င္နင္ (Chrologenic) နဲ႔ ကူမာအစ္ (Coumaric) အက္ဆစ္ဟာ အဆုတ္ကို ထိခိုက္ပ်က္စီးမယ့္ ေဘးကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ခ႐ိုမီယမ္ သတၱဳဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာမို႔ ဆီးခ်ိဳ မျဖစ္ေအာင္ ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ 

ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက ဗီတာမင္ေအဓာတ္ေၾကာင့္ မ်က္လံုးအျမင္အာ႐ံုကိုလည္း တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မ်က္လံုးအေရာင္ မၾကည္တာကအစ ညဘက္အျမင္ အာ႐ံုအားနည္းတာေတြကိုပါ ပိုၿပီး တိုးတက္ ေကာင္းမြန္လာေစပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ဟာ ေသြးေပါင္ခ်ိန္နဲ႔ ကိုလက္စထေရာ အေနအထားကို ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ 

ဒါေၾကာင့္ ႏွလံုး႐ုတ္တရက္ေလ႐ိုက္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းမ်ား ကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ကင္ဆာေရာဂါ အေတာ္မ်ားမ်ားကို ႏွိမ္ႏွင္းႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ ၇၂ ခုအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္းလိုက္၊ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးစားတဲ့သူေရာ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့စားေသာက္ကုန္မ်ားကို စားသံုးတဲ့သူေတြဟာ ကင္ဆာ ေရာဂါေတြနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး အေတာ္ေလးကို ႏွိမ္ႏွင္းကာကြယ္ႏုိင္စြမ္းရွိၾကတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ 

အဲဒီ့ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏုိင္တဲ့ အစြမ္းဟာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက Lycopene ဓာတ္ေပၚမူတည္ေနပါတယ္။ အဲဒီ့ဓာတ္ဟာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို နီရဲေအာင္ လုပ္ေပးတဲ့ဓာတ္ပဲျဖစ္ပါတယ္။

အစာအိမ္ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို သတ္ပစ္ႏုိင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္းထက္ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး စားသံုးတာဟာ Lycopene ဓာတ္ေတြ ပိုၿပီး ထုတ္လုပ္ေပးတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ လိုင္ကိုပိန္းဟာ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို သာမက အရည္ျပားအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိေစတဲ့ေရာင္ျခည္ေတြကိုလည္း ကာကြယ္ေပးထားပါတယ္။ 

ေနာက္ၿပီး ေယာက်္ားေလးမ်ိဳးဆက္ ျပန္႔ပြားျခင္းကို အေထာက္အပံ့ ေပးပါတယ္။ သိသိသာသာ အစြမ္းျပတ့ဲအခ်က္ကေတာ့ အဆုတ္နဲ႔ အစာအိမ္ေဘးကင္းက်န္းမာေစဖို႔ ေကာင္းေကာင္း အေထာက္အကူ ျပဳေပးပါတယ္။

အလွအပေရးရာ

ပါးႏုေသြး၊ နီျမန္းေစခ်င္ရင္တခ်ိဳ႕ပ်ိဳေလးေတြရဲ႕ ပါးေလးေတြဟာ နီးျမန္းၿပီး ႏွင္းဆီေရာင္ သမ္းေနတတ္ပါတယ္။ ဒီလိုမ်ိဳး ျဖစ္ခ်င္ရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို မ်ားမ်ားစားေပးပါ။

 ပါးျပင္ကို ပန္းႏုေရာင္ သမ္း႐ံုမွ်မက အသားရည္ကို ရႊန္းစိုဝင္းလဲ့ေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဒီအတိုင္း စားေပးရင္ ပါးျပင္ ပန္းႏုေရာင္သန္း႐ံုမွ်မက မ်က္လံုး၊ သြား၊ အရည္ျပားေတြပါ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

မ်က္ႏွာသန္႔စင္ေစခ်င္ရင္အိပ္ရာမဝင္ခင္နဲ႔ အိပ္ရာထၿပီး ဆယ္ငါးမိနစ္၊ စုစုေပါင္း တစ္ေန႔ကို မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ အခ်ိန္ေပးရင္ ရပါၿပီ။ အိပ္ရာမဝင္ခင္မွာ မ်က္ႏွာကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္ဝက္နဲ႔ (တစ္လံုးကို လွီးၿပီး) မ်က္ႏွာကို ပြတ္သပ္ေပးပါ။ လည္ပင္းတစ္ဝိုက္ေနရာေတြကိုပါ ပြတ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ဆယ္ငါးမိနစ္ခန္႔ထားၿပီး ေရနဲ႔ ျပန္ေဆးေပးပါ။ မနက္တစ္ႀကိမ္၊ ညတစ္ႀကိမ္ လုပ္ေပးပါ။ မ်က္ႏွာကို သန္႔စင္ဝင္းပေစပါတယ္။

အဆီျပန္ေသာ အသားအေရအတြက္

ပ်ားရည္နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ အဆီျပန္တဲ့ အသားအရည္အတြက္ အရမ္းကို ေဆးဖက္ဝင္တဲ့ ပစၥည္းမ်ားပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ပ်ားရည္တစ္ဇြန္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း) နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလတ္စား အရြယ္တစ္လံုးကို ယူၿပီးေရာစပ္ေခ်ႏွယ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ အဲဒီ့ ပ်ားရည္ေရာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရည္ကို မ်က္လံုးကလြဲၿပီး မ်က္ႏွာအျပင္ အႏွံ႔လိမ္းေပးပါ။ လိမ္းၿပီး အသားထဲ စိမ့္ဝင္သြားေအာင္ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ ေစာင့္ဆိုင္းေပးပါ။ ၁၅ မိနစ္ျပည့္မွ ေရနဲ႔ ျပန္ေဆးေပးပါ။ ႏွစ္ပတ္ေလာက္ လုပ္ၾကည့္တာနဲ႔ သိသာလာပါလိမ့္မယ္။ ဒါေပမယ့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ဓာတ္မတည့္တဲ့ သူမ်ားအေနနဲ႔ေတာ့ မသံုးပါနဲ႔။ေရေႏြးပူေလာင္ျခင္းႏွင့္ ဝက္ၿခံေရေႏြးပူေလာင္လို႔ ေဘးနားမွာတစ္ခုခုနဲ႔ သက္သာေအာင္ လုပ္စရာပစၥည္း၊ ေဆးဝါးမရွိရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ အုပ္ထားေပးပါ။ အပူသက္သာေစပါတယ္။ အျမန္ဆံုး သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစပါတယ္။ ဝက္ၿခံကိုလည္း ေျပေလ်ာ့ေစပါတယ္။

ဆံပင္အနံ႔ဆိုးျခင္း

တစ္ခါတစ္ေလ ကိုယ့္ေခါင္းက ဆံပင္ရဲ႕ အနံ႔ဟာ ဆိုးရြားေနတတ္ပါတယ္။ အဲဒီလို အခါမ်ိဳးမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအရည္နဲ႔ ေခါင္းကို လိမ္းၿပီး မိနစ္ငါးဆယ္ေလာက္ထားၿပီး ေရနဲ႔ ျပန္ေလွ်ာ္လိုက္ရင္ အနံ႔အသက္လည္း ကင္းၿပီး ဒက္ေတြပါ ေပ်ာက္ကင္းသြားေစပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဗီတာမင္ေအ ပါဝင္တာမို႔ ဆံသားကို ေတာက္ေျပာက္သန္မာေစပါတယ္။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေစဖို႕ အတြက္ စားသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို သုေတသီေတြက ေလ့လာ ေဖာ္ထုတ္ခဲ့ၾကေပမယ့္. . တကယ္တမ္းမွာေတာ့ ထိထိေရာက္ေရာက္ အသံုး၀င္တဲ့ အစားအေသာက္ဆိုတာ ရွားပါတယ္. . . ဒါေပမယ့္ . . . အဲဒီအစားအစာေတြထဲမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားေပးတာက ကိုယ္ခႏၶာသြယ္လ်ဖို႕ အတြက္ တကယ္ကို ထိေရာက္ အသံုး၀င္ပါတယ္. .

* ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ဗိုက္ျပည့္ေစၿပီး သေရစာ စားခ်င္စိတ္ကို ခ်ိဳးႏွိမ္ေပးပါတယ္..

* ခရမး္ခ်ဥ္သီးမွာ အစာ စားခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းကို ေျပာင္းလဲေစတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါ၀င္ေနပါတယ္.

* အသက္ ၁၈ ႏွစ္ႏွင့္ ၃၅ ႏွစ္ၾကား အမ်ိဳးသမီးေတြကို ေလ့လာမႈအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ညွပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႕စားသူေတြဟာ. . . ခရမ္းခ်ဥ္သီး မပါတဲ့ ေပါင္မုန္႕စားသူေတြထက္ စိတ္ေက်နပ္မႈ ပိုရကာ ေနာက္ထပ္ အစာစားခ်င္စိတ္ေလ်ာ့နည္းသြားေၾကာင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိရပါတယ္.

* တျခား ေလ့လာ မႈတစ္ခုအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ာ အစာ စားခ်င္စိတ္ကို ထိိ္န္းခ်ဳပ္ထားတဲ့ ေဟာ္မုန္း Ghrelin ပမာဏာကို ေျပာင္းလဲေစတဲ့ အာနိသင္ပါ၀င္ေၾကာင္း သိရပါတယ္. . .

* ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ကလည္း ကင္ဆာေလ်ာ့က်ေစျခင္း ၊ မ်ိဳးပြား ႏိုင္စြမ္းအားေကာင္းျခင္း စတဲ့ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြရရွိေစပါတယ္.

* ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာမင္စီ ေပါၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အနာက်က္ႏႈန္း ျမန္ေစျခင္းနွင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ သံဓာတ္စုပ္ယူအားေကာင္း ျခင္း စတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကိုလည္း ရရွိေစပါတယ္. .

ဒါေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ကိုယ္ခႏၶာ သြယ္လ်လွပေစဖို႕အတြက္ စားေပးပါက တျခား က်န္းမာေရး အက်ိဳးရလာဒ္ေကာင္းေတြကိုပါ. . ရရွိႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္. .

တစ္ပတ္ အတြင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး ခုနစ္ႀကိမ္ စားသံုးသူ သည္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္းကို ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ ေလ်ာ႕ခ် ေစႏိုင္ၿပီး ဆယ္ႀကိမ္အထက္စား သူမ်ားျဖစ္ပါက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာမွ လြတ္ ကင္းႏိုင္သည္ဟု သုေတသီတခ်ိဳ႔က ဆိုသည္။ 

ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ေပါေပါမ်ားမ်ား ပါဝင္သည္႕ လိုင္ေကာ္ပင္းဓာတ္ (Lycopene) သည္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္တိုက္ဖ်က္ရာတြင္ အားျပင္း ေသာ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္း Antioxidant ျဖစ္ေသာေၾကာင္႕ ခႏၶာကိုယ္ရွိ ဆဲလ္မ်ားကို ကင္ဆာမကူးစက္ေအာင္ႏွင္႕ မေျပာင္းလဲ မပ်ံ႔ႏွံ့ေအာင္ကာကြယ္ေပး သည္ဟုဆိုသည္။ 

Antioxidant သည္ အထူးသျဖင္႕ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာႏွင္႕ ကင္ဆာ ျဖစ္မည္႕ အျမဳေတမ်ားကို တားဆီးပယ္ ဖ်က္ေပးႏိုင္သည္။

Lycopene ဓာတ္သည္ Heart Attack ႏွလံုးရပ္ဆိုင္းျခင္းကို ကာကြယ္ တားဆီးေပးႏိုင္ၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာႏွင္႕ ေလျဖတ္ျခင္းကိုလည္း တားဆီးႏိုင္သည္ ဟုဆိုၾကသည္။

Lutein ႏွင္႕ Zeaxanthin ဓာတ္မ်ားပါဝင္ျခင္းေၾကာင္႕ မ်က္စိ အျမင္ကို ေကာင္းမြန္ၾကည္လင္ေစႏိုင္ ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။ 

ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီ၊ မေကာင္းေသာ LDL အဆီ ဓာတ္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ေသာ HDL ေကာင္းေသာကိုလက္စထေရာဓာတ္၊ က်န္းမာေရးႏွင္႕ ခႏၶာကိုယ္တည္ေဆာက္ ေရးတြင္ အေရးပါေသာ ဆိုဒီယမ္ႏွင္႕ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္၊ ေသြးနီဥထုတ္ေပးရာ တြင္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ဖိုလစ္အက္ ဆစ္ဓာတ္က ကေလးငယ္မ်ား ႀကီးထြား ဖြံ႔ၿဖိဳးေစရန္ မီးယပ္ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီး မ်ား အ႐ိုးပါးျခင္း၊ အ႐ိုးဆက္ျခင္းမွ ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္သည္႕ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ား အထူးလိုအပ္သည္႕ သံ ဓာတ္၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုႏွင္႕ ႏွလံုးခုန္မမွန္ သူမ်ားအတြက္ လိုအပ္သည္႕ မဂၢနီစီယမ္ ဓာတ္မ်ားလည္း ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ 

ထို့ေၾကာင္႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္း စားျခင္း၊ ခ်က္ျပဳတ္စားျခင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဆာ့စ္ျပဳလုပ္စားျခင္းျဖင္႕ အာဟာရမ်ိဳးစံု ရရွိႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။


မွီျငမ္းလိပ္စာမ်ား>>>www.yoyarlay.com/(or)www.myanmarinternetforum.com/(or)//www.apytz.org(or)ၾကယ္စင္

No comments:

Post a Comment