Wednesday 23 July 2014

ၾကက္ေမာက္သီး၏ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

ၾကက္ေမာက္သီးအခြံက အနီေရာင္ရွိၿပီးအထဲက အသီးအႏွစ္ဟာ အဝါေရာင္ သန္းေနၿပီး အရသာ အေနနဲ႔ ခ်ိဳျမပါတယ္။ ၾကက္ေမာက္သီးတစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ ကယ္လိုရီ ၁၂၃၊အဆီ၀ ဒသမ ၃ဂရမ္၊ ဆိုဒီယမ္ ၁၇ မီလီဂရမ္၊ ကာဗိုဟုိက္ဒရိတ္၃၁ ဒသမ ၃ ဂရမ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၁ ဒသမ ၄ ဂရမ္၊ ပ႐ိုတင္း တစ္ဂရမ္တို႔ ပါဝင္ၾကၿပီး ကိုလက္စထေရာနဲ႔ျပည့္ဝဆီတို႔ ပါဝင္မႈမရွိပါဘူး။ ဒီလို အာဟာရ တန္ဖိုးေတြ ပါဝင္တဲ့ ၾကက္ေမာက္သီးကို စားေပးရင္ ေအာက္ပါ က်န္းမာေရးစြမ္းပကားေတြကို ရရွိေစပါတယ္။

ၾကက္ေမာက္သီးမွာ သၾကားဓာတ္၊ အထူးသျဖင့္ ဖရက္တို႔စ္နဲ႔ ဆူးခ႐ို႕စ္တို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါတယ္။ ပ်မ္းမွ်အားျဖင္ ၾကက္ေမာက္သီးတစ္လံုးမွာ ကယ္လိုရီ ၆၀ ေလာက္ပဲ ပါဝင္ပါတယ္။ ၾကက္ေမာက္သီးမွာ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီးပိုတက္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း(ဒါမွမဟုတ္) ဗီတာမင္ေအ၊ ကယ္လ္စီယမ္နည္းနည္း၊မဂၢနီဆီယမ္၊ သြပ္(ဇင့္)၊ ဆိုဒီယမ္၊ ႏိုင္ယာစင္၊အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ပ႐ိုတင္းဓာတ္တို႔ပါဝင္ပါတယ္။

ၾကက္ေမာက္သီးကို မေလးရွားနဲ႔ အင္ဒိုနီးရွား ႏိုင္ငံေတြမွာ ႐ိုးရာေဆးတစ္လက္အျဖစ္ ႏွစ္ရာေပါင္းမ်ားစြာကပင္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါနဲ႔တျခားနာမက်န္းမႈေပါင္း မ်ားစြာကို ကုသရာမွာ အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။

ၾကက္ေမာက္သီးမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဘီတာကယ္ ႐ိုတင္းတို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အျပင္ ဖေလဗိုးႏြိဳက္လိ ေခၚတဲ့ အပင္ထြက္ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္လည္း ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ဟာ ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ ကိုလက္ စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီးကင္ဆာ ဆန္႔က်င္ ဂုဏ္သတၱိနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဂုဏ္သတၱိတို႔လည္း ရွိပါတယ္။

ၾကက္ေမာက္သီးအေရခြံမွာ Gallicacid ပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ဖရီးရယ္ဒီ ကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္အစြမ္းေၾကာင့္ ၾကက္ေမာက္ သီးExtract ကို ေဆးဝါး ဒါမွမဟုတ္ ျဖည့္စြက္ေဆး တစ္မ်ဳိးအျဖစ္အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။

ၾကက္ေမာက္သီးမွာ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ၾကက္ေမာက္သီး ၁၀- ၁၂လံုးမွာ အက္စ္ေကာဗစ္ အက္စစ္ (AscorbicAcid) ၇၅-၉၀ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ၿပီး လူတစ္ေယာက္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္စီထက္ ႏွစ္ဆေက်ာ္ ရွိပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဟာ ခႏၶာကိုယ္ ဆဲလ္ေတြကို ဖရီးရယ္ဒီ ကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး သံဓာတ္ စုပ္ယူ ႏိုင္ေအာင္ ကူညီ ေပးပါတယ္။

ၾကက္ေမာက္သီးမွာ ေသြးနီဥနဲ႔ ေသြးျဖဴဥေတြ ျပဳလုပ္ေရးအတြက္ လိုအပ္တဲ့ ေၾကးနီဓာတ္ အနည္းငယ္ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ခႏၶာကိုယ္က အင္ဇိုင္းတခ်ဳိ႕ထုတ္လုပ္ေရးအတြက္လိုအပ္တဲ့ မဂၢနိစ္လည္းလိုအပ္ပါတယ္။

ၾကက္ေမာက္သီးရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ တစ္ခုကေတာ့သံဓာတ္ အရင္းအျမစ္ ေကာင္းေကာင္း ရရွိေစတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ စားတဲ့အထဲမွာ ပါတဲ့ သံဓာတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေအာက္ဆီဂ်င္မွန္ကန္တဲ့ အတိုင္းအတာ ရေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ၿပီးေသြးအားနည္းတာေၾကာင့္ မူးေဝတာ၊ႏံုးခ်ည့္ ပင္ပန္းတာနဲ႔ ေဖ်ာ့ေတာ့ႏြမ္းနယ္ တာေတြ မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ၾကက္ေမာက္သီးတစ္ခြက္စာ ပမာဏကို စားတဲ့အခါ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္ရဲ႕၄ ဒသမ ၃ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ရရွိေစပါတယ္။ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္ဟာ ေက်ာက္ကပ္ထဲက အညစ္အေၾကးနဲ႔ စြန္႔ပစ္ပစၥည္းေတြကို စြန္႔ထုတ္ေပးၿပီးတစ္သွ်ဴးနဲ႔ ဆဲလ္ေတြရဲ႕ ဖြံြ႕ၿဖိဳးမႈ၊ ျပဳျပင္မႈနဲ႔ ေကာင္းမြန္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းမႈ ေတြမွာ အေရးပါပါတယ္။

ၾကက္ေမာက္သီးမွာ ကယ္လ္စီယမ္ အနည္းငယ္ ပါဝင္ၿပီးေဖာ့စ္ဖရပ္စ္နဲ႔ကယ္လ္စီယမ္ဟာ သြားနဲ႔ အ႐ိုးေတြ အားျပည့္ ခိုင္ခံ့ေစဖို႔ အတူတြဲၿပီးအလုပ္ လုပ္ပါတယ္။ ၾကက္ေမာက္သီးမွာ အာဟာရ ဆိုင္ရာ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြအျပင္ ေဆးကုသမႈဆိုင္ရာ ေကာင္းက်ဳိးေတြလည္း ရွိပါတယ္။

ၾကက္ေမာက္သီးကို စားေပးရင္ အူလမ္းေၾကာင္းရွ ကပ္ပါး ေကာင္ေတြကို ေသေစတာေၾကာင့္ ဝမ္းေလွ်ာတဲ့ ေဝဒနာကို သက္သာ ေစပါတယ္။ မေလးရွားမွာ ႐ိုးရာ အနာက်က္ေဆးအျဖစ္ ၾကက္ေမာက္သီးကို သံုးေလ့ရွိကာ ဖ်ားနာ ေနသူေတြကို ေကၽြးေလ့ရွိပါတယ္။ သင့္အေနနဲ႔ နာမက်န္း ျဖစ္ေနပါက ၾကက္ေမာက္သီးမစားခင္မွာ ဆရာဝန္နဲ႔ အရင္ တိုင္ပင္ ေဆြးေႏြးဖို႔လိုပါတယ္။

Credit to Royal Hero Media <<< Thank's

No comments:

Post a Comment